«
»


Cum sa-ti deschizi prima firma (SRL)

Un mic ghid despre cum sa-ti infiintezi prima ta companie in mai putin de doua saptamani:

1. Alege numele. Poate ti se pare ca nu e cel mai relevant lucru cu care sa incepi, dar numele va fi foarte important mai tarziu cand vei dori sa creezi un brand. Poti lansa un produs sau serviciu si sub o alta marca, dar numele firmei este totusi important, trebuie sa fie usor de retinut, simplu de pronuntat si reprezentativ pentru ceea ce face compania. Va trebui sa ai pregatite 3 variante atunci cand vei completa cererea de inregistrare. Gandeste-te la ele din timp, nu le inventa pe moment, cand ajungi la Registrul Comertului, pentru ca e prea tarziu si sunt sanse mari sa nu sune bine, iar apoi vei ramane mult timp cu el sau te va costa bani si timp sa-l modifici. Evita numele foarte comune, cu siguranta exista deja, dar nici cele prea complicate nu sunt bune daca sunt dificil de memorat; de asemenea, gaseste o denumire faina, nu da numele tau sau o combinatie stupida deoarece se vor crea prejudecati legate de firma ta inca din start.

2. Alege forma juridica. Exista foarte mari sanse sa vrei o Societate cu Raspundere Limitata (S.R.L.), la care se refera si acest ghid. E cea mai simpla si comoda forma juridica pentru o firma. In cazul in care doresti o structura mai complexa, cum este o Societate pe Actiuni (S.A.) ar fi mai bine sa consulti un avocat.

3. Alege obiectul de activitate. Exista o lista de activitati pe care le poate avea o firma, numerotate cu asa numitele coduri CAEN; verifica ce se potriveste cel mai bine afacerii tale si alege un obiect de activitate principal. In actul constitutiv e bine sa treci cat mai multe activitati, pentru a putea schimba usor daca e cazul profilul firmei. Cand vei completa cererea de inregistrare ti se vor cere si domeniile pentru care vrei ca firma sa fie autorizata, completeaza aici toate pe care crezi ca le vei putea avea in urmatoarea perioada.

4. Gaseste-ti un sediu social. Daca ai un spatiu in proprietate (casa, apartament) e nevoie doar de un extras de carte funciara, pe care il poti obtine de la cadastru in vreo 3-4 zile; in cazul in care ai ipoteca pe imobilul tau, ai nevoie si de acordul bancii, care se obtine fara probleme in 2-3 zile printr-o cerere la banca. Daca nu ai spatiu propriu, ai nevoie de un contract de inchiriere sau de comodat pe langa extrasul CF, plus acordul proprietarului pentru deschiderea firmei. Intre rude da gradul intai se poate si direct cu acordul lor, fara contract (de exemplu, daca vrei sa-ti faci firma in apartamentul parintilor). Daca sediul este intr-un apartament de bloc, ai nevoie de acordul asociatiei de locatari si a vecinilor cu pereti comuni.

5. Alege-ti cu grija asociatii. Ideal e sa fii singur (adica asociat unic); intre asociati apar des dispute, mai ales in Romania, atat in cazul in care firma obtine profit cat si atunci cand este pe pierdere. Eu recomand sa mergeti din start la un avocat si sa faceti un contract intre voi, cu drepturile si responsabilitatile fiecaruia, precum si cum se va proceda in situatii limita (cum este falimentul firmei de exemplu).

6. Alege un administrator. Firma poate avea unul sau mai multi administratori; nu este obligatoriu ca acesta sa fie si asociat in firma, poate fi si angajat. El isi va asuma raspunderea pentru actele semnate in numele firmei, deci este foarte important ce persoana desemnezi.

7. Decide daca vrei sa platesti TVA sau nu. Merita sa te declari platitor de TVA daca faci comert, adica cumperi si vinzi multa marfa; daca prestezi servicii si ai putine achizitii nu merita, ar inseamna sa dai la stat o parte din profitul tau.

8. Strange niste bani. Ai nevoie de vreo 1000 lei pentru a duce la bun sfarsit tot acest proces.

9. Rezerva denumirea firmei. Du-te la Registrul Comertului, la biroul corespunzator, verifica disponibilitatea numelui pe care il doresti si rezerva-l; va ramane protejat timp de 3 luni in care poti intocmi restul actelor.

10. Intocmeste actele constitutive. Poti face actul constitutiv la un avocat sau direct la Registrul Comertului; daca esti asociat unic si vrei o firma standard, e mai simpla a doua varianta. Va fi nevoie de copii dupa actele de identitate ale asociatilor, declaratii pe propria raspundere ca nu au antecedente penale si indeplinesc conditiile legale pentru a fi administratori si specimene de semnatura.

11. Deschide-ti cont la banca. Alege banca cu care vrei sa lucrezi si deschide un cont de capital social; suma minima pentru SRL este de 200 lei. Ai nevoie de un extras de cont pentru a-l duce la Registrul Comertului.

12. Depune actele pentru inregistrare. Du-te iar la Registrul Comertului si completeaza cererea de inregistrare a firmei; va trebui sa dai si declaratii pe propria raspundere ca firma corespunde normelor legale pentru a functiona in conformitate cu cerintele de la pompieri, mediu, oficiul sanitar si camera de munca.

13. Scoate-ti actele si publica anuntul in Monitorul Oficial. Actele vor fi gata in mai putin de o saptamana; vei obtine un certificat de inregistrare, autorizare judecatoreasca de functionare precum si certificare constatatoare care tin locul autorizatiilor pentru desfasurarea diverselor activitati, la sediu si la beneficiari. Trebuie sa publici un anunt in Monitorul Oficial (tot prin Registrul Comertului) pentru ca firma sa isi inceapa activitatea legal.

14. Comanda-ti stampile. Fara stampile nu poti face niciun fel de act, nici macar cont la banca; fa-le din prima zi, dureaza vreo 2 ore. Ai nevoie de cel putin doua: una pentru tine si una pentru contabil. Un sfat: numeroteaza-le! In caz ca se pierde sau se fura una, sau daca apar dispute in firma, se va putea depista cine a stampilat un anume document.

15. Fa-ti un cont curent la aceeasi banca. Du-te inapoi la banca si deschide-ti cont curent pentru firma; vei avea de completat cateva cereri. Evita sa imputernicesti alte persoane sa aiba acces la contul firmei, in schimb bifeaza pentru a permite oricui sa depuna bani, asta te va ajuta in viitor. Dupa ce s-a deschis acest cont (formalitatile dureaza cateva minute), poti transfera banii din contul de capital social in cel curent si-i poti folosi la altceva sau scoate de la ghiseu.

16. Incheie un contract cu un contabil. Ai nevoie de un contabil bun la firma; nu te baza pe faptul ca ai ceva notiuni vagi despre cum se face contabilitatea primara. Fa-ti contract cu un expert contabil si pune-l pe el sa semneze bilanturile si declaratiile depuse la fisc! In acest fel o parte din responsabilitate este a lui.

17. Cumpara-ti tipizate. Vei avea nevoie de niste registre oficiale care sunt obligatorii si nu se pot tipari direct la imprimanta (ca facturile sau chitantele); cere-i contabilului sa-ti dea o lista cu toate cele necesare si achizitioneaza-le cat mai repede pentru a nu avea probleme in cazul unui control.

18. Tine pregatit un avocat. Intr-o lume ideala disputele comerciale se rezolva pasnic; dar nu traim intr-o lume ideala. Sansele ca tu sa nu ai niciodata probleme cu furnizorii, clientii, colaboratorii si angajatii sunt aproape zero. Recomand chiar sa consulti un avocat inca de la inceput, cand iti intocmesti contractele sablon sau alte acorduri de colaborare.

Vei avea nevoie de sigla, carti de vizita, site de prezentare, materiale promotionale… pentru o oferta buna, contacteaza-ma!

Ai facut un pas mare spre independenta financiara. Iti doresc mult succes!
Publicat la 30 Sep 2010 | Citit de 51,589 ori. || 60 comentarii »
Categorii: Economie si finante
Etichete:


RSS feed | Trackback URI

60 Comentarii »

  yute Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2011-04-07 15:49:02

Este cel mai complet post care mi-a iesit din cautari ;)

Multumesc.

 
  costina Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2011-06-04 03:18:37

Buna Adrian!

Iti multumesc mult pentru sfaturi! Astept sa imi iasa actele si te voi contacta pentru serviciile tale.

  Adrian
2011-06-04 17:25:27

Cu placere, dar nu stiu despre ce servicii vorbesti, eu nu ofer consultanta pentru infiintarea firmelor.

 
 
  costina Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2011-06-04 19:35:19

Ma refer la carti de vizita si materiale publicitare.

 
  ionutz
2011-07-25 17:41:47

cum a mai scris si yute e cel mai complet ghid bravo

dar crezi ca as putea infiinta o firma srld atat de repede?

si cam de cati bani trebuie sa dispun

sunt in mediu rural si vreau sa imi fac un mic bar cu cateva mese de biliard si poate mai tarziu niste calculatoare pt jocuri si net…

sper sa ma ajutikiar dak nu dai consultanta

ms

  Adrian
2011-07-26 13:05:21

Infiintarea in sine (adica actele) nu costa mult. Dar depinde ce fel de firma vrei sa-ti faci. La un bar e mai complicat, te costa dotarile, ai nevoie de multe autorizatii, vei avea o gramada de controale…

 
 
  AslPls
2011-09-03 05:07:31

Salut. Am si eu o nelamurire, daca mi-ai putea-o rezolva ar fi ideal. Daca vreau sa pun o simpla masina de inghetata pe litoral. In afara faptului ca tre sa fac tot ce ai zis tu mai sus, tre sa obtin aviz de functionare, sa obtin un certificat de conformitate cu prevederile legii si mai ce? Si daca poti, spune-mi o suma aproximativa pe care ar trebui sa o detin ca sa deschid firma.

Iti multumesc anticipat.

  Adrian
2011-09-03 11:15:54

Nu stiu, nu ma pricep. Vorbeste cu un contabil si un jurist… sau cu cineva care a facut deja asta.

 
 
  Adriana
2011-10-20 11:35:56

Buna, Adrian! articolul tau e foarte util si vad ca e relativ simplu sa-ti deschizi o firma, am totusi o intrebare, daca ma poti ajuta… toate aceste reguli se aplica si in cazul unui cetatean de alta nationalitate? sotul meu, francez, ar vrea sa-si deschida o firma in Romania si vreau sa stiu daca exista reguli diferite. multumesc! Adriana

 
  Adrian
2011-10-21 12:54:30

Daca e cetatean UE e simplu, am avut un asociat strain, cred ca trebuie doar sa-si declare nationalitatea la Registrul Comertului cand completeaza actele si cam atat.

 
  golgojan cristian Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2011-11-06 15:46:50

salut Adrian,daca depun 1000 RON capital social este vrun avanta? Multumesc.

  Adrian
2011-11-06 22:11:14

Nu prea este, cel putin nu la firmele mici, dar eu nu sunt specialist, vorbeste cu contabil/jurist,.

 
 
  golgojan cristian Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2011-11-07 10:16:25

Salut Adi,daca sediul societatii este in alt oras,se poate crea punct de lucru in Bucuresti pentru desfasurarea activitatilor?

  Adrian
2011-11-08 15:53:37

Da, evident.

 
 
  danila
2011-12-01 08:40:18

Buna Adi.

Intrebarea me-a este,daca pot sa deschid o firma,in Romania in conditiile in care eu nu sint in tara,adica cu alte cuvinte este suficienta o imputernicire notarizata ptr. ca persoana respectiva sa se ocupe(sa ma reprezinte) in locul meu de deschiderea firmei?

Multumesc anticipat.

  Adrian
2011-12-05 00:52:06

Intreaba un jurist sau suna la Registrul Comertului.

 
 
  Radu
2011-12-06 20:41:14

Salut Adrian

Am in minte deschiderea unei firme de transport marfuri, de la un depozit pana la masini de mare tonaj. Nu imi poti spune in jurul carei sume se invarte aceasta afacere?

 
  Adrian
2011-12-08 22:30:26

Eu de unde sa stiu?

 
  raul
2011-12-12 01:26:50

salut,

se procedeaza diferit pentru o firma, agentie pentru a trimite femei la batrani in germania.

Mentionez ca am un partner colaborator in germania.

 
  Cerasel Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-01-05 01:36:41

salut!am si eu o intrebare vreau sa imi deschid o firma de constructii SRL dar vreau sa lucrez cu firma in ITALIA se poate? si daca este posibil ce criterii trebuie sa indeplinesc.

 
  dani Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-01-14 22:51:07

Buna Adrian vroiam sa stiu cum pot sami deschid o firma de transport international si national in romania daca se poate multumesc cu respect.

 
  mia9
2012-01-18 21:16:21

Se poate infiinta o firma romaneasca fara a fi in Romania? Multumesc.

 
  ferenc Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-03-15 15:01:17

buna adrian sunt ferenc si asi vre si eu sa fac o firma de contructii cam cat mar costa si ce fel de acte am nevoie? mersi

 
  silviu
2012-03-27 11:00:16

salut as vrea sa stiu ce fel de firma trebuie sa deschid ca camionist pt a face curse internazionale si nazionale.??

si cat bani trebuie sa deepun la banca ??

 
  vanea Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-05-25 22:27:03

anceputu ami place. Dar la stat cat trebuie de platit si daca se poate sami spuneti detailat

 
  george Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-06-08 19:05:31

cum tre sa procedez mai bine,as vrea sa imi fac un iaz cu peste si nu stiu cum sa fac mai bine?

eu nu prea vreau sa ma asociez cu cineva, dar nu stiu cum sa procedez,sa fac pe persoana fizica sau pe societate?

Eu tre sa lucrez acolo terenul ca sa fac iazul si apoi sa bagam peste, si cum ma sfatuiti mai bine?spuneti-mi va rog pasii pe care tre sa-i urmez si cam cat mar costa asa orientativ pentru inceput?

Va sunt indatorata!

 
  costel
2012-06-27 15:49:07

salut,as dori sa infiintez o societate(fie S.R.L,fie S,N.C.)de transport auto nat.si internat.as vrea sa stiu care sunt pasii si ce autorizatii speciale sau cursuri trebuie sa am. multumesc.

 
  Rezervare Domenii Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-07-25 14:35:53

Salutare :)

Interesant articol si temeinic , cred ca e un punct de inceput foarte bun pentru unele persoane care ar vrea sa infiinteze o firma :) . Am sa dau cateva share-uri.

Bafta in continuare !

 
  Mariana Julieta Pana Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-10-08 09:52:08

Buna Ady..am si eu o intrebare.Vreau sa deschid un bar-restaurant,spuneai ceva mai sus ca trebuiesc multe autorizatii si o sa fie multe controale…Daca barul pe care il preiau eu,schimb doar numele..tot asa de multe autorizatii imi trebuiesc?Cam la cat m-ar ajunge distractia daca ai idee?Iti multumesc anticipat

 
  istrate mihaela
2012-11-09 00:51:08

salut adrian am si eu o intrebare ,as vrea sami deschid un magazin alimentar in oras ,am 7000de euro ce zici imi ajung banii sau trebuie sa renunt .si cit mar duce actele.

 
  lalica Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-11-23 12:43:28

salutare adrian am sio eu o intrebare ca sa-mi deschid o firma magazin alimentar (cartofi , ceapa cat si alime

nte bio de tara ) intr-un garaj cam cati bani mi-ar trebui si actele cat m-ar duce , multumesc

 
  costi Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-12-30 20:12:35

salut adi am si eu o antrebare vreau si eu sa-mi deschid un magazin alimentar an craiova precizez ca eu locuiesc an provincie nu am nici locatie an craiova nu am nimic cam de cati bani asi avea nevoie

 
  Edoardo Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2013-01-23 00:04:37

san un cetatean italian e posibil sa deschid o firma de constructi in Romania cu activitate in Italia va multumesc mult

 
  sica Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2013-01-23 19:25:10

vreau sa-mi deschid o pizzerie cum este in italia pizza a felie cu reteta italiana cred ca mereg la noi in Romania, mam gandit in partea Transilvaniei cineva mi-a spus ca lumea e mai civilizata parerea mea toti romani sunt civilizati.Sunt plecata demult din tara si acum mam gandit sa ma retag in tara.as vrea ca cineva sa ma ajute cu actele si am o intrebare imi trebuie DIPLOMA ca am facut o scoala pt a deschide aceasta activitate? Daca cineva imi poate raspunde i multumesc foarte mult,O zi buna tuturor.

 
  florin Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2013-02-10 16:04:09

am o firma cu sediul la propriul apartament care sunt proprietar. se poate sa vand apartamentul mamei sau unei surori si sa inchei contract decomodat cu aceasta pentru a pastra sediul firmei in continuare? care ar fi toata procedura? v a multumesc

 
  robert
2013-03-22 01:22:31

Salut.

Eu am un prieten ce vrea sa isi deschida firma la mine in apartament. (el nu are casa pe numele lui). As vrea sa stiu la ce riscuri ma expun daca ii permit sa isi deschida firma la mine acasa. multumesc

 
  relu Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2013-04-08 11:08:08

da se poate .daca ai nevoie de mai multe detali, te pot ajuta .

 
  nicu Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2013-04-18 11:36:18

Salut ! As vrea sa imi deschid un site…ce firma crezi ca ar fi pretabil sa imi fac ?

  Adrian
2013-04-18 13:33:23

Oricine isi poate face un site, n-ai nevoie de firma.

 
 
  Nicu Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2013-04-18 13:40:55

Este posibil sa ajungi sa gazduesti diferite reclame pe acel site pentru care firmele vor plăti …. In cazul asta stiu ca îți trebuie o firma prin care sa se poată face tranzactia… Sau poți avea anunțuri plătite pt care va trebui sa platesti impozit sau TVA …. De aceea am întrebat ce fel de firma ar fi pretabila intr-o astfel de situație . Multumesc anticipat

  Adrian
2013-04-19 12:59:02

Nu ai nevoie de firma nici pentru reclame. Daca vrei tu neaparat sa ai firma, fa-ti una generica, pe domeniul "Consultanta software".

 
 
  Nicu Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2013-04-20 11:02:28

Ok… Multumesc … Mă voi interesa sa vad ce presupune asta si ce implica

  Adrian
2013-04-20 17:24:36

Implica exact ce am scris in articol, pentru fix acest gen de firma mi-am infiintat si eu. :)

 
 
  gabe Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2013-05-13 11:02:43

as vrea sa-mi deschi un SRL. sunt in italia si am posibilitatea de a aduce cantitati foarte mari de fructe pe care ulterior sa le distribui in tot judetul meu natal.

as vrea sa atiu daca este posibil sa efectuez aceasta munca,actele necesare si cat ma poate costa.

multumesc anticipat!

 
  marian Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2013-05-16 22:47:37

as vrea si eu un raspuns daca se poate. eu lucrez in italia ca muncitor intro fabrica care recicleaza aparatura elect. si altele( eu pot sami deschit o firma in romania chiar daca eu lucrez incontinuare in italia? tot in domeniul reciclari asi dori sa deschid in rom. multumesc

 
  marian Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2013-05-17 19:01:14

buna ziua am si eu o intrebare…eu lucrez in italia de 10 ani si as vrea sami deschid o firma ecologica in rom.dar nu as vrea sami pierd locul de munca de aici se poate face aceasta miscare??? multumesc

 
  alina
2013-05-20 13:17:17

buna eu sunt in italia as dori sa imi infiintez firma in romania sa angajez in romania si sa lucrez in italia se poate

 
  sebastian
2013-05-25 00:45:38

Bună ziua

Aș dori să știu dacă datele din articol mai sunt valabile, având în vedere că articolul a fost scris în 2010, iar acum suntem în 2013. Adică dacă vreau să îmi deschid o firmă sunt valabile aceste etape, sau au mai apărut și altele? Sau s-a mai modificat ceva la ele?

Mulțumesc anticipat

 
  Marius
2013-06-02 11:40:18

Buna ziua,

Am si eu o intrebare. Am un prieten cetatean american care locuieste in USA si nu poate venii in Romania prea des… Exista vreo posibiliate sa isi deschida o firma in Romania fara sa ajunga in Romania? De exemplu as putea sa o deschid eu pentru el?

 
  maryan
2013-06-25 10:51:41

cat mar costa actele pt o firma de constructi?

 
  flori
2013-08-03 17:20:29

buna vreau sa deschid si eu o florarie cat mar costa sa fac firma

 
  timpascu mihai
2013-12-13 16:12:04

buna miam deschis un af individual si as vrea sa stiu daca pot fi ajutat de stat cu ceva bani

 
  mihai
2013-12-13 16:20:20

buna as dori sa stiu si eu daca ma poate ajuta statul cu ceva .miam deschis un af individual si vreau sami deschid un magazin de haine

 
  Marius Costache
2014-01-29 19:36:36

Buna seara

vis a vis de contractul de comodat:eu vreau sa fac sediul social in apartamentul soacrei mele.Mai este nevoie de contract de comodat daca eu am acceptul din partea ei,considerand ca suntem rude de gradul 1
multumesc anticipat pentru raspuns

  hadrianus81
2014-01-29 20:31:14

Nu sunteti rude de gradul I cu soacra, nu e niciun grad acolo, sunteti rude prin alianta. Doar sotia e ruda de gradul I cu soacra, deci merge numai daca puneti firma pe numele ei. Nu stiu sa va zic detalii, apelati la Registrul Comertului, va ajuta juristii de acolo gratuit.

 
 
  IRINA
2014-06-06 00:07:26

Buna …M-ar interesa sa deschis o spalatorie de haine(gen la americani cu fise etc ) insa nu dispun de capital si din ce am aflat se poate depunde cerere pt Proiect european pt tineri intreprinzatori. De unde ar trebui sa incep sa intocmesc dosarul,sa il depun ,ce acte mi-ar trebui?
Multumesc anticipat

  hadrianus81
2014-06-06 09:27:27

Ai nevoie de cofinantare si cand ceri fonduri europene, nu poti incepe cu zero lei.

 
 
  DANA
2014-06-11 11:38:47

BUNA ZIUA.AM O FIRMA IN TM SI AS DORI SA STIU CUM AS PUTEA SI DE CE ACTE AM NEVOIE CA SA DECHID UN AZIL DE BATRANI! VA MULTUMESC.

 
  bebe Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2014-06-20 20:26:01

Buna,

Sunt formator, traine, vreau sa practic aceasta meserie, am nevoie de PFA sau de SRL?

multumesc

 
  Dana
2014-07-16 16:15:25

Pt a mi deschide inca un birou tot aceleași proceduri sunt?

 
Nume (necesar)
E-mail (necesar, nu va fi publicat)
Web site
Comentariul tau (micsoreaza spatiul | mareste spatiul)

Deutsche Poppen Deutsche Pornos