De ce exista foamete in lume?

De ce in unele tari oamenii mor de foame iar in altele sufera de obezitate? Desi planeta poate produce suficienta hrana pentru o populatie mult mai mare, totusi 60% din decese sunt si azi rezultatul direct sau indirect al malnutritiei. Iata cateva dintre cauzele acestui paradox, in opinia mea:

  • Religia si lipsa de educatie. Traditia si regulile religioase nu permit multor persoane din state sarace sa foloseasca mijloace contraceptive, astfel ca populatia creste necontrolat, mult mai rapid decat economia. Ignoranta nu le permite sa constientizeze lipsa resurselor, nu au sansa de a lucra intr-un domeniu mai bine platit sau de pleca intr-o alta tara, fiind condamnati la saracie crunta.
  • Lipsa libertatii economice. Multe state sarace sunt economii periferice, care exporta doar materii prime la pret mic, depdendente total de tari dezvoltate, exploatate de marile corporatii straine, cu o populatie tinuta in semi-sclavie, incapabila sa progreseze social. Tarile comuniste au aceeasi problema, exploatarea fiind facuta de elita conducatoare, in numele statului, concomitent cu manipularea maselor.
  • Dezastrele naturale. Inundatiile, secetele, uraganele si alte ravagii facute de natura pot produce pagube seriose in zone unde populatia se bazeaza pe o singura resurse si nu are alternative sau rezerve pentru supravietuire.
  • Agricultura primitiva. Lipsa utilajelor moderne, a pesticidelor, a irigatiilor, precum si exploatarea irationala a pamantului care-l secatuieste de nutrienti, face ca recoltele in multe zone sa fie foarte slabe, asigurand cu greu supravietuirea locuitorilor fara a mai exista un surplus care sa poata fi depozitat sau vandut pentru a dezvolta alte ramuri economice.
  • Relatii de proprietate feudale. In unele tari inca mai exista relatii de aservire intre taranimea saraca si proprietarii de pamanturi, numarul loturilor fiind foarte mic iar numarul celor care muncesc in agricultura fara a avea pamant fiind foarte mare, astfel ca exista o larga patura paupera, exploatata de “mosieri”, fara vreo sansa de a se emancipa prin propriile forte daca ramane in domeniul agricol.
  • Razboiul.Saracia si razboiul se alimenteaza reciproc; daca statele sarace ar investi banii dati pe arme in productia agricola, foametea s-ar elimina cu usurinta. Grupurile conducatoare nu sunt insa interesate sa faca asta, astfel ca un conflict intre doua tari devine un joc pervers intre doua gasti bogate care folosesc suferinta a milioane de oameni in interesul lor, obligandu-i sa se omoare reciproc.
  • Lipsa democratiei.Daca toata hrana existenta pe glob s-ar distribui egal, ar exista chiar si un surplus; dar statele cele mai putin democratice sunt si cele mai sarace, astfel ca tot acolo populatia sufera de subnutritie. Lipsa democratiei impiedica accesul la resurse, scade libertatea econimica si blocheaza controlul asupra clasei conducatoare, perpetuand starea de saracie in care se afla o tara.
19

Niciun răspuns

Scrie un răspuns