«
»


De ce nu sunt toate tarile europene in U.E.?

Sa luam pe rand statele de pe continentul european care nu au aderat (inca) la Uniune:

Elvetia. Are prea multi bani ca sa fie in UE; sistemul lor bancar se bazeaza pe pastrarea confidentialitatii clientilor, astfel ca foarte multi europeni cu afaceri mai putin curate isi tin banii acolo. Daca ar adera la UE, ar fi fortata sa adopte regulamentele comune pentru banci, pierzand astfel multe conturi. Fiind memba in spatiul economic european, are multe din avantajele statelor membre UE; doar o situatie economica foarte proasta (greu de imaginat) si presiuni mari ale Bruxellesului pe latura financiara ar putea determina aderarea.

Norvegia. Are prea mult petrol ca sa fie in UE; prefera sa beneficieze singura de avantaje, avand un surplus bugetar si rezerve enorme. In plus, nu-i convine politica comuna a UE in privinta pescuitului. Poate dupa terminarea petrolului va fi mai usor de convins, deocamdata se bucura ca si Elvetia de toate avantajele spatiului comun european.

Islanda. Tara era mai apropiata de Statele Unite decat de Uniunea Europeana, avand relatii bune de afaceri cu americanii. Dupa ce i-a lovit criza financiara au cerut de urgenta ajutor de la Bruxelles dupa care au facut cerere de aderare. Probabil vor fi primiti in scurt timp, avand in vedere populatia mica si nivelul mare de dezvoltare si apropierea de standardele europene.

Monaco, San Marino, Lichenstein, Andorra, Vatican. State prea mici pentru a fi membre in UE; sunt “de facto” in uniune, dar nu au o reprezentare politica in structurile sale.

Rusia. Urmasa a Uniunii Sovietice, are inca reticente fata de vest, desi economic este profund legata de Europa. Cu o populatie mare, o politica complicata cu accente autoritariste si o economie semi-mafiota, Federatia Rusa nu ar fi primita cu usurinta in UE daca ar decide sa candideze. Deocamdata se multumeste sa vanda Uniunii petrol si gaze la preturi tot mai mari de la an la an.

Belarus. Considerat ultimul stat dictatorial din Europa, aflat intr-o uniune cu Rusia, aceasta tara nu are sanse de a intra in viitorul apropiat in Uniune, desi probabil i-ar aduce beneficii, daca si-ar putea mentine in acelasi timp si relatiile privilegiate cu vecinul de la rasarit.

Ucraina. Prinsa intre sustinatorii Rusiei si cei ai occidentului, Ucraina a decis ca va candida la aderare, luand in calcul avantajele evidente ale apartenentei la clubul european. Vor fi insa necesare multe reforme politice si economice pana la o eventuala integrare.

Republica Moldova. Divizata intre comunistii pro-rusi si partidele pro-romanesti, Moldova este una dintre cele mai sarace state din Europa, cu o mare parte a populatiei lucrand deja in tarile Uniunii. Principalul beneficiu al aderarii ar fi ridicarea vizelor, urmat apoi de obtinerea unor fonduri pentru coeziune economica cu vestul. Dupa inlaturarea comunistilor, avand si ajutorul Romaniei, Moldova va merge probabil tot mai accelerat spre integrare in urmatorii ani.

Turcia. Un stat dificil care doreste de cateva decenii sa intre in UE; dupa terminarea perioadei loviturilor de stat succesive, are acum o oarecare stabilitate politica si economica, dar are mari probleme cu comunitatea kurda, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului si cu interferenta islamismului in politica statului. Desi este candidat oficial, vor mai trece 10-20 de ani pana la aderare.

Nordul Ciprului. Insula a fost divizata intre sudul grecesc si nordul turcesc; sudul a intrat deja in UE, iar cetatenii au votat impotriva primirii nordului; discutiile pentru o reunificare se desfasoara cu mare greutate. Este posibil ca nordul insulei sa fie acceptat in UE doar odata cu intrarea Turciei.

Croatia. Candidat premiant la aderare, va fi probabil prima tara primita in viitorul apropiat. A reusit sa adopte toata legislatia necesara si si-a reglementat situatia granitelor cu vecinii.

Serbia. Dupa ce in urma cu cativa ani era inamicul public al Europei, acum aceasta tara doreste integrarea in UE dupa mai multi ani de democratie. A facut progrese serioase, economice si politice, precum si de a inchide urmele razboiului, astfel ca este posibil sa fie acceptata in urmatorul deceniu.

Muntenegru. Desprinsa din federatia cu Serbia, tara va reusi sa intre mai repede in UE, desi este saraca, pentru ca nu are problemele politice ale Serbiei din trecut. Mai ramane doar de implementat aquis-ul comunitar.

Bosnia Hertegovina. Tara a fost devastata de razboi in anii ’90; acum economia e in mare parte subterana, exista conflicte intre diferite etnii, mediu politic instabil, o forta internationala de mentinere a pacii si milioane de mine neexplodate. Desi UE sprijina pe toate caile acest stat, va mai trece ceva timp pana la aderarea propriu-zisa.

Macedonia. Tara este pe drumul spre aderare, negocierile cu UE fiind avansate; mai ramane sa-si rezolve disputa privind numele cu Grecia si probabil in cativa ani va intra in Uniune.

Albania. Tara saraca, cea mai distrusa de comunism, cu o tranzitie dificila si un sistem mafiot, Albania face eforturi mari pentru a ajunge in UE, dar va mai dura mult pana economia si sistemul politic se vor adapta la standardele europene.

Israel. Avand toti vecinii Orientul mijlociu impotriva sa, Israelul se simte mai apropiat de Europa decat de Asia. Avand insa relatii speciale cu americanii si conflicte cu statele arabe, este greu de crezut ca va fi primit prea curand in clubul european.

Tarile din nordul Africii. Desi unele doresc o apropiere cat mai mare de Europa (Marocul chiar a facut la un moment dar o cerere – respinsa – de aderare la spatiul comun european), economia acestor tari este foarte slaba, fiind mai degraba surse de imigranti. UE le propune ca alternativa o Uniune Mediteraneana, de fapt o relatie privilegiata cu Europa prin care sa-si apropie sistemul economic si politic de cel de pe continentul nordic.

Statele din Caucaz. Desprinse din fosta URSS, avand rezerve de petrol si gaze, conflicte numeroase interne si externe, precum si relatii tensionate cu Rusia, aceste tari sunt privite cu interes de UE pentru resursele lor energetice, dar o aderare propriu-zisa la Uniune este foarte dificila in urmatorii ani, din cauza lipsei de stabilitate din zona.

Am uitat ceva? Nu ma puneti sa analizez si exclava Kaliningrad… :-D
Publicat la 30 Aug 2010 | Citit de 9,441 ori. || 9 comentarii »
Categorii: Afaceri internationale, Europa si UE
Etichete:


RSS feed | Trackback URI

9 Comentarii »

  vaduva narcis Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2010-04-25 18:09:50

NORDUL AFRICII si TURCIA nu vor adera niciodata la UE pt. ca in primul rand nu sunt tari si culturi europene,in al doilea rand UE nu are putere de absorbtie pt.a le integra. In ceea ce priveste BELARUS,UCRAINA sau tarile caucaziene acestea sunt dejea parte a unei uniuni economice CSI si sunt sub dominatia RUSIEI.Nu mai vorbesc despre posibilitatea invecinarii UE cu SIRIA sau IRAQ prin aderarea TURCIEI SI ISRAELULUI in felul acesta UE isi va pierde identitatea.Nu mai vorbiti despre posibilitatea aderarii unor astfel de tari pt ca bateti campii aiurea cu povesti sf ce-ar fi daca ar vrea si INDIA sa adere la UE ?

 
  vaduva narcis Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2010-04-25 18:33:13

In cazul tarilor numite si BALCANII DE VEST acestea in viitorul foarte apropiat vor fi membre ale UE

 
  Adrian
2010-04-25 20:32:24

@vaduva narcis: Never say never. Nu stiu cati credeau acum 10 ani ca Albania va ajunge membru NATO…

 
  vaduva narcis Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2010-05-02 13:10:36

Lumea a devenit multipolara in care marile puteri economice ale lumii si-au impartit zonele de influenta si au format uniuni militare(SHANAGHAI COOPERATION ORGANIZATION,NATO),economice,politice ca UE,CSI,ASEAN,MERCOSUR,UNIUNEA AFRICANA,ASEAN +CHINA,SOUTH KOREA,JAPONIA,AUSTRALIA,NOUA ZEELANDA asa ca UE si-a stabilit deja granitele lasind sanse de aderare doar balcanilor de vest.

 
  Ned.Kelly
2010-06-23 15:25:12

Lumea a devenit un cacat chiar foarte mare in special Europa care este condusa de catre iudeo sioniti prin marionetele lor din masonerie…adica traim intr-un REGIM TOTALITAT si DICTATORIAL al uniunii masoneriei iudeosioniste care asta si doresc sa faca si anume decaderea europei si a tuturor tarilor cu populatie caucaziana pina la degradare totala si iremediala …Iţic stie de ce!

 
  NARCIS VADUVA Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2010-09-15 15:58:45

Masonii nu mai sint ce au fost,nu mai au puterea de a influenta mari decizii mondiale,de ex. ma gandesc cum ar putea conduce masonii CHINA sau INDIA,JAPONIA,CUBA,

 
  koko Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-09-07 17:30:24

Dimpotriva sunt din ce in ce mai puternici acesti masoni,sionisti,mozaici,cazari(banci,petrol etc..)implicati in mai toate guvernele lumii

"cum ar putea conduce masonii CHINA sau INDIA,JAPONIA,CUBA?"

"simplu" facand ca acestia sa adere la nato sau altfel de organizatii ii controlezi daca nu din interior atunci din afara, sunt destule modalitati stai fara griji ii duce mintea!

http://jevreni.wordpress.com/ despre ce au facut evreii in romania de la 1700 pana azi,nume cu unii ce sunt inca la putere

-Din raportul Regimentului 6 vînători de munte: ,,La Sculeni, cînd regimentul[6 vînători]

-Raportul Corpului de cavalerie din 8 iulie 1941 consemnează

-Corpul de munte raporta la 14 iulie 1941 Armatei lll

-Nu este nimic exagerat din aceste afirmaţii pentru că ele sînt susţinute de mii de docume

Jidanii care au plecat cu armatele bolşevice şi-au incendiat cca 62000 de locuinţe şi au aruncat în aer multe dintre clădirile instituţiilor publice, biserici, instituţii de învăţămînt etc. Un studiu al MAN publicat după 1990, descrie astfel situaţia: ,,În capitalele celor două provincii româneşti localurile instituţiilor publice, culturale, politice etc. au fost distruse în proporţie de 90%. Chişinăul, după mărturiile de arhivă, ale martorilor oculari şi fotografiilor de epocă, era la intrarea trupelor române o imensă ruină fumegîndă. Au fost distruse prin incendiere, dinamitare, edificii publice cu valoare socială şi artistică deosebită ca: Palatul Telefoanelor şi Poştelor, Palatul Primăriei, Palatul Prefecturii, Sediul Comandamentului Corpului 3 armată, Catedrala Mitropolitană, postul de radiodifuziune, cazărmile, băncile, băile comunale şi tot centrul comunal.”

 
  NARCIS VADUVA Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-09-17 13:24:02

Sant de acord in principiu cu ce spune koko,Hitler a stiut el ce spune inainte de a se sinucide ca l-a “invins internationala evreiasca“ dar eu zic ca a inceput dominatia Chinei care a inceput sa-i puna la punct si sa faca lumea de acum incolo (prin imprumuturile pe care le-au acordat multor tari din lume inclusiv STATELOR UNITE si prin a le controla economiile )sa munceasca pt ei.CHINA SI INDIA in NATO? e ridicol.

 
  axelluny
2012-11-03 15:07:29

Americanii au confortul psihic de ai domina pe toți.Le vor lua și banii și acțiunile chinezilor,iar aceștia ca drept răspuns le vor aduce aminte de 11 septembrie.Numai așa te poți pune cu marele urs grizli cu lovituri năucitoare.Interesul american este pentru zona „raiul pe pământ”,chiar s-ar muta definitiv acolo având în vedere că teritoriul lor este cam oropsit de tot felul de uragane,cutremure,tornade,etc.Pentru viitorul apropiat cam acestea vor fi tendințele,posibil fiind ca identitatea națională să ajungă ceva de suet. Supraviețuirea va fi cuvântul de ordine,și nu va fi determinat de anul 2012 ci de cu totul alte motive.

 
Nume (necesar)
E-mail (necesar, nu va fi publicat)
Web site
Comentariul tau (micsoreaza spatiul | mareste spatiul)

Deutsche Poppen Deutsche Pornos