«
»


Istoria mormonilor din America

Religia mormonă se numeşte oficial „Biserica lui Isus Cristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă”. În România nu este foarte cunoscută şi există probabil puţin adepţi, ca de altfel în majoritatea ţărilor din afara Americii de Nord. Acest cult a devenit însă subiect de dezbatere pentru presa internaţională la sfârşitul anului 2012, când Mitt Romney, politician mormon, a avut şanse de a ajunge preşedintele Statelor Unite, dar a pierdut în final alegerile prezidenţiale.

Diferenţa între credinţa mormonă şi alte culte creştine este că aceasta susţine că Isus Cristos a apărut după înviere nu doar în Palestina ci şi pe continentul american. Povestea e cam aşa: undeva prin anul 600, un om din Ierusalim a construit o barcă şi împreună cu familia sa a navigat până în America, devenind strămoşii indienilor americani. Istoria lor a fost scrisă pe tăbliţe de aur, moştenite din generaţie în generaţie, care au fost apoi adunate de un războinic pe nume Mormon şi îngropate în statul New York. Credincioşii mormoni cred că Isus Cristos va avea a doua venire undeva în Jackson County, Missouri, un loc considerat a fi centrul continentului.

Istoria nouă a bisericii mormone începe în 1827, când un tânăr pe nume Joseph Smith a anunţat că i-a apărut în vis un înger, care i-a spus locul unde va găsi tăbliţele de aur. Susţinând că are parte de inspiraţie divină, el a tradus din limba egipteană veche aceste scrieri (fără a le arăta nimănui) şi le-a publicat sub forma Cărţii lui Mormon, după care a început să racoleze adepţi. În primii ani au existat conflicte sângeroase între credincioşii mormoni şi protestanţii din statele Illinois şi Missouri, iar în cele din urmă primii s-au mutat în Utah şi au înfiinţat oraşul Salt Lake City.

Răspândirea mormonismului s-a limitat în mare parte la Statele Unite ale Americii, în special Utah şi zonele învecinate. Mormonii din ziua de azi sunt în general persoane cumsecade, majoritatea practicanţilor fiind serioşi, harnici, împotriva alcoolului, tutunului şi drogurilor, aderenţi la valorile familiei. Poligamia în rândul lor este doar un mit, de fapt biserica a renunţat la ea încă din 1896.

Marea problema a religiei mormone este că se bazează pe un text care se pretinde a fi istoric, dar are o mulţime de erori demonstrabile. Spre deosebire de Biblie care se bazează pe multe pilde, alegorii şi metafore, Cartea lui Mormon are pretenţia de a relata fapte istorice reale. Aceasta a fost scrisă probabil de Joseph Smith, ajutat eventual şi de alte persoane cu mai mult talent literar. Nu există însă niciun fel de relatări privind tăbliţele antice în afară de cuvântul său.

Toate dovezile arheologice şi genetice arată că triburile ameridiene au venit în cele două continente americane din Asia, nu din Europa, cu mii de ani înainte de Cristos. În cartea sfântă mormonă se face referire la tehnologii, animale şi plante care nu existau în America, în momentul venirii primilor colonişti europeni. Printre ele se numără: caii, căruţele, grâul, orzul, metalurgia.

Unele ritualuri mormone au stârnit amuzamentul celorlalţi. De exemplu, credincioşii au „lenjerie magică”, adică un set de îmbrăcăminte care acoperă tot corpul, având rolul de proteja (la propriu şi la figurat) împotriva spiritelor rele, pe care sunt obligaţi să-l poarte când intră într-un templu.

Problema cu religiile noi este că sunt mai uşor de contestat, existând căi mai simple de a demonstra că ceea ce susţin nu are legătură cu realitatea. Credinţele antice se bazează pe mituri şi legende intrate în conştiinţa publicului, mult mai persistente şi mai greu de demontat. Asta nu-i împiedică însă pe credincioşi să accepte chiar şi aceste culte ciudate: numărul total de mormoni la nivel global a fost estimat în 2010 la 14 milioane.
Publicat la 11 Nov 2012 | Citit de 284 ori. || 14 comentarii »
Categorii: Religie si ignoranta
Etichete: , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

14 Comentarii »

  Cristi D. Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-11-19 10:54:29

E bine ca mai face cineva si articole despre istorie si cultura.

 
  Andreea
2012-11-19 15:24:40

Foarte interesant articolul. Ar trebui sa se scrie mai mult poate asa s-ar demonta mai multe mituri care au aparut ca urmare a filmelor "artistice".

 
  Cazare Ranca
2012-11-19 21:20:20

chiar credeam ca mormonii sunt poligami. pentru prima data citesc ca ei au renuntat la ea inca din 1896.

 
  StafidutZ
2012-11-22 10:49:17

Nu conteaza care este diferedinta mormona si alte culte crestine, toti se roaga la acelasi Dumnezeu….

 
  infit
2012-11-27 16:34:33

n-am stiut ca au renuntat la poligamie… interesant articolul, nu stiam despre mormoni decat ce vazusem la tv!

 
  Marian
2012-12-07 14:27:47

Foarte bun articolul. Mormonii astia sunt cam la fel de fanatici ca pocaitii. E doar o afacere am vazut un documentar si toti din aceasta secta sunt obligati sa cotizeze cu bani pentru biserica lor. Au un mod de viata foarte ciudat

 
  nouatigaraelectronic Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2012-12-12 14:43:15

Pana sa citesc articolul acesta, nici macar nu auzisem de Biserica Mormona :)

 
  cherestea
2012-12-20 01:19:25

toti din aceasta secta sunt obligati sa cotizeze cu bani pentru biserica lor.

 
  informativul.blogspo
2013-01-02 00:45:38

De unde detineti aceste informatii? Miar placea sa citesc mai multe despre acest subiect. surse de inspiratie o carte?

 
  nouatigaraelectronic Inscris pentru a primit comentarii pe mail
2013-01-06 15:57:18

Nu sunt foarte multi oricum :) Eu oricum nu cred ca Hristos a ajuns si prin America :) Va doresc un an nou fericit si plin de bucurii !!!

 
  sex shop
2013-01-14 16:12:29

uitati-va la seria de filme paranormal activity daca va plac filme paranormale…

 
  Monica
2013-01-22 14:22:42

foarte interesant articolul. eu una cred ca America pe langa faptul ca e tara tuturor posibilitatilor este si tara in care orice poate sa isi faca o religie . mi se pare ca sunt ff naivi si orice persoana cu talent oratoric si cu imaginatie repet isi poate face o religie si o biserica si imediat va avea si adepti

 
  Traduceri bucuresti
2013-01-26 18:31:26

E o aberatie, am citit putin despre aceasta religie in cateva articole.

 
  Laurentiu
2013-01-26 22:50:59

Imi place cum ai scris articolul, are o nota aparte!

 
Nume (necesar)
E-mail (necesar, nu va fi publicat)
Web site
Comentariul tau (micsoreaza spatiul | mareste spatiul)

Deutsche Poppen Deutsche Pornos